Projekt Bylinková KOZA vytvorili aktívni ľudia z komunitnje záhrady KOZA v Hideparku v Nitre: Andrejka Hipa Pechová, Zuzka Tyralová, Eliška Běhalková a Šimon Lipovsky.
V komunitnej záhrade KOZA si pestujú vlastnú zeleninu, starajú sa o chod a fungovanie celej záhrady v súlade s prírodou. Takto sa podieľajú na zlepšovaní kvality životného prostredia v Nitre prostredníctvom tvorby malých jedlých plôch, ktoré vytvárajú i vo svojich domovoch či práci.
Svoje fungovanie však povýšili na vyššiu úroveň a rozhodli sa, že založia Bylinkovú KOZU v rámci ktorej varia a pripravujú rôzne jedlá a nápoje. Ich zdravými a lokálnymi pochúťkami tešia mnohých ľudí na rôznych festivaloch, workshopoch, športových podujatiach, či vzdelávacích aktivitách. Darí sa im chrániť životné prostredie cez jedlo na taniery a cez nápoje v pohároch. Učia a informujú ľudí ako variť bez drancovania prírody, používania chemikálií a ubližovania iným organizmom. Ich servírovanie, ale i nakupovanie je bezodpadové a bezobalové. Čím zase ukazujú ako už malými každodennými krokmi ako je napr. zodpovedné lokálne nakupovanie, môžeme pomáhať nášmu životnému prostrediu a podporovať lokálnu ekonomiku.
V roku 2016 začala táto skupina ľudí spolu sinými dobrovoľníkmi organizovať v Hideparku bazáre nepotrebného oblečenia, vzdelávacie festivaliy a KOZAmarkety, ktoré ponúkali ľuďom sezónne plodiny od poctivých pestovateľov.
Význam zoskupenia ľudí Bylinková KOZA spočíva v tom, že nám ukazujú, že i malými vytrvalými krokmi môžeme meniť miesta, časom i mestá na zdravšie a krajšie miesta na Zemi. Ukazujú nám ako každodenným činnosťami ako je zodpovedné varenie, bicyklovanie, nakupovanie, separovanie odpadu, znovupoužívanie vecí a časté usmievanie sa, prispievajú nielen k skvalitneniu životného prostredia, ale i medziľudských vzťahov, čo je v dnešnej dobe plnej techniky a anonimity veľmi dôležité.
Dodávajú nám vieru a chuť, že i ten najmenší skutok je dôležitý.
Autori projektu o sebe napísali:
“Bylinková koza je zoskupenie ľudí z komunitnej záhrady KOZA v Hideparku, ktorí pestujú byliny a zel(eni)ny a potom z nich kúzli čarovné a chutné nápoje v podobe bylinkových limonád, chutnej kávy a vege, raw i bezleokových mňamiek. Našim cieľom je občerstviť a nasýtiť ľudí na rôznych podujatiach, ukázať, že rastlinná strava vie byť chutná, sýta, výživná a ešte i zábavná. To všetko s využitím lokálnych surovín a bez zbytočnej krutosti na zvieratách. Snažíme sa o bezodpadový ketering s osobným prístupom, radi sa s vami podelíme o naše kulinárske tajomstvá.”